Daguitstappen

Vanuit “Maison Maxou” kun je schitterende daguitstappen maken.

In het noorden van de Dordogne ligt de Périgord Vert. Deze bijzondere streek dankt haar naam aan de groene weides en bossen. Gezien hier wat meer regen valt in het voor en najaar ziet deze regio er ietsje groener uit dan het soms hete, droge “Zuiden van Frankrijk”. Hieronder vind je een diverse waaier van daguitstappen die zeker de moeite waard zijn en haalbaar als verplaatsing met een Max 105Km (enkel) van het vakantiehuis verwijderd. Voor elk wat wil… Ontdekken, proeven, doen, … Laat je eens gaan en plan zeker een daguitstap. Leuke combinatie met een lokale markt, een terrasje, een etentje, een museumbezoek, … of waarom niet na een degustatie een overnachting in een van de vele charmante hotelletjes, Chambres d’hôtes, …

 

Brantôme 30Km – 30Min

In het zuiden van de Périgord Vert ligt Brantôme, “het Venetië van de Périgord”. Stap aan boord van een stille elektrische platte boot en ontdek 50 minuten lang al het moois van Brantôme:. Met deze unieke boottocht krijg je de gelegenheid om een ander gezicht van Brantome te ontdekken. De boottocht start in de schaduw van de “Pont Coude” uit de 15e eeuw. De rustige boottocht voert u langs de abdij en de mooie gevels met uitzicht op de rivier om daarna heerlijk in de beboste oevers van de Dronne tot rust te komen.

Tijdens de vaart is het mogelijk om de fauna en flora te bewonderen dat zich nestelt aan de oevers van de rivier.

De kapitein laat je genieten van de geschiedenis en verhalen van Brantôme. De tocht over het ondiepe heldere water van de Dronne voert je langs een 16de-eeuwse brug, huizen uit de middeleeuwen en de renaissance, de benedictijnerabdij, de klokkentoren uit de 11de eeuw, de grotwoningen, het park van de monniken met zijn begraafplaats uit de 16de eeuw, de molen, …

Meer info vind je hier

 

 

De Dronne

Deze prachtige kleine stad is echt verslingerd, bijna vernesteld met de Dronne rivier en bezit de oudste kerktoren van Frankrijk en een schitterend beeld van de Laatste Veroordeling.

Niet te vergeten zijn ook de vele kleine winkeltjes, gezellige restaurantjes en elke vrijdagochtend is er een markt … Een must… natuurlijk aan de Dronne.

De politiepaarden van Brantôme

Paardenliefhebber? Even buiten het stadje vin je de “Brantôme Police Horses”. De eigenaars geven er gepensioneerde Britse politiepaarden een nieuwe, veilige en liefdevolle thuis. Ook pony’s, ezels, honden, katten, schapen en geiten vinden er een zorgzaam plekje. Reserveer je bezoek op www.brantomepolicehorses.com en steun het goede doel. Dit opvangcentrum hangt volledig af van donaties.

 

SAINT ESTEPHE   15Km – 20Min

Groot zwemmeer, vissen en zeilen…
Prachtige Romeinse kerk in het hart van het dorpje met Château de Puycharneau en zijn 365 ramen (één per dag)
Bezoek zeker de liggende menhir in Fixard, de steenhouwer in Lacaujammet, de rots “Roc Branlant” en de “Chapelet du diable”.

 
 

SAINT JEAN DE COLE            20Km – 25Min

“Un des  plus beaux Villages de France”
Klein middeleeuws dorpje voorzien van huizen, oude gotische brug bedekt met ronde stenen, château de la Marthonie, Romeinse kerk St Jean Batiste, watermolen vlakbij de oude brug, fontein van de liefde en fontein van jeugd en van ziekte.

Meer info vind je hier

 

VILLARS               20Km – 25Min

Villars is in bijzonder gekend voor zijn mooiste grot van de Périgord Vert

De grot van Villars is een prachtige druipsteengrot, gevormd door een ondergrondse rivier. Tijdens de rondleiding krijg je het mooiste van de gangen en zalen van de grot te zien: de prehistorische muurschilderingen, de prachtige rotsformaties en een mooi klank- en lichtspel. In Villars staat ook een mooie gotische kerk St Martial (XVIe), een oude hal en ronde vijver, washuis en fontein.
Villars heet dan ook niet voor niets: “Het dorp van de 3 wonderen” :

 • Château de PUYGUILHEM, renaissancekasteel in het hart van de Périgord

 • Abdij van BOSCHAUD

 • De prehistorische grotten van Villars

 
 

Puyguilhem: Het renaissancekasteel in het hart van de Périgord

Ook in Villars vind je het kasteel van Puyguilhem. Het geklasseerde kasteel is nog in perfecte staat en werd gebouwd tijdens de renaissance. Alleen al de buitenkant met zijn ronde torens, grote glasramen en met beelden gedecoreerde gevels is een omweg waard tijdens je verblijf in de Périgord Vert. Binnen kijk je je ogen uit op de statige met bogen versierde eretrap, de monumentale open haard versierd met de “12 werken van Hercules’ en vele antieke meubels en decoraties.

 
Kathedraal Saint-Front. Photo: Creative Commons / Tony Castle

Périgueux, de hoofdstad van de Dordogne     60Km – 1u

Bijna pal in het midden van de Périgord Blanc vind je Périgueux, de hoofdstad van de Dordogne. Alleen al zijn imposante kathedraal, Gallo-Romeinse museum en bekende golfterrein maken van Périgueux een stad die zeker het bezoeken waard is.

In centrum van Périgueux pronkt de indrukwekkende kathedraal Saint-Front (foto hierboven), die beschermd is als werelderfgoed. Ze is gebouwd in een perfecte mix van Byzantijnse en Romaanse bouwstijlen. Met zijn 62 meter is de klokkentoren de oudste in Frankrijk en de enige Byzantijnse klokkentoren ter wereld. Daarnaast herbergt de kathedraal een klooster in gotische stijl.

Zijn vele bezienswaardigheden, levendige wandelstraten (rue Limogeanne) en gezellige terrassen mag je niet missen. Ook de Tour de Vésone met zijn archeologische kant, de Cathédrale St Front en de Tour Mataguerre zijn echte pareltjes.

In het zuiden van Périgueux ligt het Gallo-Romeinse Vesunna-museum. Dit unieke museum is gebouwd op een plek waar tientallen jaren geleden Gallo-Romeinse overblijfselen gevonden werden. Je maakt er een reis door de tijd van de Romeinse bezetting en ontdekt er hoe de de inwoners van Périgueux, de Périgord Blanc en de hele Périgord in Frankrijk toen leefden. Je hebt er een prachtig uitzicht op de 4de-eeuwse stadsmuur en de toren van Vésone, een overblijfsel uit de Gallo-Romeinse tijd dat uitgroeide tot symbool van de stad.

 
Photo: JLPC / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Angoulème         65Km – 1u05

Angoulême, is een historische stad op 1 uur en 40 minuten treinen van Parijs en op 35 minuten van Bordeaux. Vanuit Lille – Tourquoin sta je met de rechtstreekse TGV verbinding op 4u in deze prachtige zonnestad die heden bekend staat als de internationale hoofdstad van het stripverhaal, dankzij zijn beroemde festival, Musée de la Bande dessinée (stripmuseum) en beschilderde muren.

Hieronder vindt u een opsomming van de leukste plekjes van Angoulême en omgeving die u tijdens een weekend of een dagje uit kunt bezoeken.

Wat moet u beslist zien, doen en proeven tijdens een bezoek aan Angoulême? Van de vestingmuren tot de oevers van de Charente, van het Musée de la BD (stripmuseum) tot de muurschilderingen, van de cornuelle koekjes tot het aperitief Pineau des Charentes, de lijst is verre van volledig. Het is slechts het begin van een ontdekkingsreis door deze stad vol geschiedenis, strips en gastronomie.

Zeker te zien:

 • Het historische Angoulême

 • Het stadhuis

 • De kathedraal Saint Pierre

 • Het papiermuseum Le Nil

 • De Hallen

 • Het Angoulême museum

 • Het verzets- en deportatiemuseum Espace Mémoriel de la Résistance et de la Déportatio

 

Zeker doen:

 • Een glaasje drinken op het Place des Halles

 • Over de vestingmuren lopen en genieten van het uitzicht

 • Op zoektocht gaan naar de muurschilderingen in de stad

 • Een boottocht maken op de Charente

 • Boodschappen doen in de Hallen

 • Koffie drinken op het Place Francis Louvel (waaraan het Paleis van Justitie ligt)

 • Het Festival de la Bande Dessinée (stripfestival in januari)

 • Het Festival des Musiques Métisses (fusion muziekfestival in juni)

 • Het Festival du Film Francophone (festival van de Franstalige film in augustus)

Puur Proeven:

 • Pineau des Charentes, Cognac,..

 • Marguerites (chocolade), Duchesses d’Angoulême (snoepgoed met nougatine), Cornuelle koekjes (alleen in de Paastijd),  Noix charentaise (gebak)

 • “Cagouilles” à la charentaise (slakken)

 • Meloen uit de Charentes

 • Chalais kalfsvlees, Chapon de Barbezieux (haan), Grillon charentais (paté)

 • Kazen : Taupinère, Carrément Charentais, Chabichou, Mothais sur feuille

 • Koffie van koffiebranderij Brûlerie du Valois

 
Cathédrale St Etienne. Photo Killerjeff / Wikimedia Commons

LIMOGES   65Km – 1u05Min

Wereldbekend door zijn porselein (fabrieken te bezoeken), levendige wandelstraten in het oude centrum, vele historische bezienswaardigheden zoals de Cathédrale St Etienne (foto hierboven), gebouwd in 1273, zijn prachtige tuinen maar evenzeer de Distillerie du Centre en het Aquarium.

Limoges is de grootste stad van de Limousin en is de ideale stad voor een daguitstap. Het groot historisch centrum telt vele prachtige gebouwen uit verschillende periodes van de geschiedenis. Daarnaast staat Limoges bekend als de Porseleinstad. Er worden dan ook prachtige porseleinen kunstwerken gecreëerd in de stad. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de kerk Cathédrale de Saint-Etienne (1273). Deze mooie kerk is er rijkelijk versierd van binnen en van buiten en is dus zeker de moeite waard. Daarnaast vind je er ook een prachtige botanische tuin, waar je helemaal tot rust kunt komen en lekker kunt wandelen. In pitorekse straten van het centrum kun je eeuwig blijven slenteren tussen de middeleeuwse vakwerkhuizen, de kleurrijke winkeltjes en geurende restaurants. Daarnaast zijn er allerlei leuke pleinen, waarvan het Place de la Motte het bekendste is.

 

ORADOUR SUR GLANE          65Km – 1u

Oradour-sur-Glane is een klein dorpje dat in 1944, tijdens de tweede wereldoorlog, volledig werd verwoest door een Duits legereenheid. Op 10 juni vond hier een afgrijselijke aanval plaats van de Duitsers. Het hele dorp werd afgezet en in de uren daarna werden alle 642 bewoners doodgeschoten en levend verbrand. Het is de grootste massamoord door de nazi’s in Frankrijk en wordt gezien als het meest afschuwelijke voorbeeld van Nazi barbarij. Vandaag de dag is het mogelijk om Oradour-sur-Glane te bezoeken om de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog met eigen ogen te zien. Het dorpje is nog precies in dezelfde staat als in 1944 en aan de hand van borden leer je over de geschiedenis van deze verschrikkelijke dag. Bij het dorpje kun je eveneens het museum Centrum voor het Geheugen vinden.

 
 
 

Bergerac: de stad voor de wijnliefhebber        105Km – 1u45Min

In het zuidoosten van de Dordogne ligt de Périgord Pourpre. Paars, omdat het de wijnstreek van de Dordogne is. In de herfst kleuren de bladeren van de druivenstruiken er rood-paars. Een schitterend zicht wanneer je richting Bergerac rijdt.

Bergerac is niet alleen bekend van Cyrano. Het middeleeuwse centrum met zijn winkeltjes en restaurants is ronduit prachtig. De kerk van Saint-Jacques, het tabaksmuseum en het museum van de wijn en de vrachtvaart zijn een bezoekje waard. Bergerac is het Walhalla voor liefhebbers van wijnkastelen en wijngaarden. Een bezoek aan een van de vele wijnkastelen met een degustatie is een must. Uitslapen tussen de meer dan 120.000 hectare aan glooiende wijngaarden kan je alleen maar laten wegdromen in dit land van het purperen goud. Daarnaast is Bergerac de perfecte uitvalsbasis voor een boottochtje op de Dordogne. Omringd door wijn- en boomgaarden, weilanden, eiken- en kastanjebomen stroomt de rivier de Dordogne van kasteel naar molen. Van dorpen naar forten en bruggen die tijdens de Honderdjarige Oorlog in de Dordogne werden opgetrokken.

Cyrano de Bergerac
Cyrano de Bergerac met zijn bijzonder grote neus overschouwt de Place Pèlissière aan de Saint-Jacques kerk, oorspronkelijk een kapel op de route naar Santiago de Compostella,

 

 

Rémy Martin Estate             115Km – 1u30

Avenue de Gimeux, 16100 Merpins

Ontdek het hart van de cognacproductie op de site van Rémy Martin. Daar proef je de kunst van het distilleren en ruik je het rijpen in hun kelders. Om het landgoed op een comfortabele manier te ontdekken, stap je best aan boord van een trein die u van kelder naar kelder brengt. Genieten bij een lekkere degustatie en daar ontdek je zeker hun collectie Fine Champagne-cognacs.

 

Martell & Co                115Km – 1u30

Avenue Paul Firino Martell, 16100 Cognac

Driehonderd jaar passie. Een geest die smaak koestert en expertise en ambacht eert. De schoonheid en plezier van elk moment gevierd in het Frans Art de Vivre. Passie en kennis gingen voorbij generatie op generatie, het maken van cognacs genoten allemaal over de hele wereld.

 

Geverifieerd door MonsterInsights