Carpé Vino

Saint-Émilion: 140km – +/- 2u

Saint-Émilion is een Franse gemeente in het departement Gironde en ligt nabij Libourne op ongeveer 40 km ten oosten van Bordeaux. Deze kleine gemeente is wereldberoemd door zijn bijzondere rode wijnen welke rijpen op de wijnvelden op de rechteroever van de rivier de Garonne. Het is een zuiver rodewijngebied en een van de beste van het gehele wijngebied welke ongeveer een oppervlakte van 5500 Ha beslaat.

Saint-Émilion heeft een bijna magisch imago en staat synoniem als het paradijs voor wijnliefhebbers. Dit betoverend mooie stadje werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De Saint-Émilion wijnen zijn bekend als een der beste wijnen ter wereld, in bijzonder van zijn rode wijnen merlot en cabernet franc.

De wijnen van Saint-Émilion zijn complex en verrukkelijk elegant. Deze wijnen worden vaak gerijpt op eik, wat evenwichtige aroma’s van vanille, toast en nootmuskaat oplevert.

Vaak hebben ze ook een mooi verouderingspotentieel zelfs tot 30jaar. Dankzij die veroudering ontwikkelen er zich diepere toetsen van leder, tabak en chocolade. Als resultaat krijg je uitzonderlijke wijnen met een verfrissende zuurheid en een fluweelachtige tanninestructuur. De wijnen van Saint-Émilion worden in grote mate beïnvloed door de diverse bodemtypes, zoals kalksteen, klei, grind en zand. Ieder type verandert de samenstelling van de druiven… Dit leidt tot verschillende wijntypes, van eerder zwaar, vol en tanninerijk tot licht en elegant. Veel bejubelde wijngaarden liggen op de kalkstenen heuvels in het stadje zelf of op bodems met meer grind die veel dichter bij de naburige appellation Pomerol liggen.

Het verschil tussen St-Émilion AOC en St-Émilion Grand Cru AOC

Er zijn in Saint-Émilion twee classificatiesystemen die over hetzelfde gebied gaan. Het gaat om St-Émilion AOC en St-Émilion Grand Cru AOC.

Het verschil tussen de twee appellations schuilt in de regels met betrekking tot de kwaliteitscontrole. Twee van die regels zijn de beperkingen in opbrengst, met de bedoeling meer geconcentreerde wijn te maken en een verplichte rijping op eik. De wijnen van St-Émilion Grand Cru AOC zijn doorgaans duurder en kunnen vaak langer worden bewaard dan de algemene St-Émilion AOC.

Binnen St-Émilion Grand Cru AOC is een kleiner aantal kenmerken geclassificeerd als St-Émilion Premier Grand Cru Classé. Dit hogere niveau is vervolgens opgesplitst in A en B. Slechts vier van de beste Chateaux mogen momenteel pronken met de felbegeerde A-status.

Wijnen bij Belgen in de omgeving van Saint-Émilion kan o.a. (altijd afspraak maken…) op volgende chateau’s:

het Kasteel Tour Baladoz (Saint Emilion Grand Cru), het Kasteel La Croizille (Saint Emilion Grand Cru), het Kasteel Cheval Blanc (Premier Grand Cru Classé Saint Emilion), het Kasteel La Tuillerie des Combes (Montagne Saint Emilion), het Kasteel Lion Perruchon (Lussac Saint Emilion), het Kasteel Villemaurine (Saint Emilion Grand Cru Classé), het Kasteel de Set (Saint Emilion Grand Cru), het Kasteel La Marzelle (Saint Emilion Grand Cru Classé), het Kasteel Prieuré La Marzelle (Saint Emilion Grand Cru), het Kasteel Franc Mayne (Saint Emilion Grand Cru Classé), het Kasteel De Lussac (Lussac Saint Emilion)

Wist u dat …?

… er meer dan 30 Belgische families in de Bordeauxstreek zijn gevestigd, waarvan 25 families producent zijn. U kan natuurlijk deze prachtige streek verkennen aan de hand van één van de tien routes voorgesteld door de Dienst van Toerisme van Bordeaux. Maar waarom geen Belgisch wijnparcours in de Bordeauxstreek uitstippelen? Daarom vindt u hieronder enkele kastelen van landgenoten die voor Bordeaux en de aanverwante levensstijl gekozen hebben:

het Kasteel Malartic-Lagravière (Graves), het Kasteel La Haye (Saint Estèphe), het Kasteel Bertrand Braneyre (Haut Médoc), l’Esprit Couvent (Bordeaux Supérieur), het Kasteel Martet (Sainte Foy Bordeaux), het Kasteel De Fontenille (Entre Deux Mers), Kasteel Les Hivers Grillet (Blaye Côtes de Bordeaux), het Kasteel Haut Breton Larigaudière (Margaux), het Kasteel Lacombe-Cadiot (Bordeaux Supérieur), het Kasteel Goubau (Castillon Côtes de Bordeaux), het Kasteel Petit Bocq (Saint Estèphe), het Kasteel Vilatte (Bordeaux), het Kasteel Prieuré-Lichine (Margaux Grand Cru Classé), het Kasteel le Clos des Quatre Vents (Margaux), , het Kasteel Vieux-maillet (Pomerol), het Kasteel Clauzet (Saint Estèphe), het Kasteel de Côme (Saint Estèphe), … en ga zo maar voort…

En voor wie in de sfeer wil blijven, houden Luc Bultinck en Melinda Moesen een “tables en chambres d’hôtes” in het prachtige kader van La Petite Source, in het hartje van de wijngaard Entre Deux Mers

Enkele mogelijke arragementen in de buurt van Saint-Emilion

Verdiep je in de wijn in een 5* kasteel Hôtel Château et Spa Grand Barrail in Saint-Emilion of een weekendje weg in Château de Sanse in Sainte Radegonde op 16 km van Saint-Emilion

Logeren bij Vlamingen, Belgen in de regio Saint-Emilion

https://www.bleuraisin.com/nl/

De bordeaux-streek heeft als grote troef dat je met een vlucht vanuit België (Brussel-Charleroi) op  +/- 1u30min tussen de wijnvelden van Bordeaux staat.https://www.ryanair.com/nl/nl

Bergerac: 105km – 1u45min

In het zuidoosten van de Dordogne ligt de Périgord Pourpre. Paars, omdat het de wijnstreek van de Dordogne is. In de herfst kleuren de bladeren van de druivenstruiken er rood-paars. Een schitterend zicht wanneer je richting Bergerac rijdt.

Bergerac is niet alleen bekend van Cyrano. Het middeleeuwse centrum met zijn winkeltjes en restaurants is ronduit prachtig. De kerk van Saint-Jacques, het tabaksmuseum en het museum van de wijn en de vrachtvaart zijn een bezoekje waard. Bergerac is het Walhalla voor liefhebbers van wijnkastelen en wijngaarden. Een bezoek aan een van de vele wijnkastelen met een degustatie is een must. Uitslapen tussen de meer dan 120.000 hectare aan glooiende wijngaarden kan je alleen maar laten wegdromen in dit land van het purperen goud. Daarnaast is Bergerac de perfecte uitvalsbasis voor een boottochtje op de Dordogne. Omringd door wijn- en boomgaarden, weilanden, eiken- en kastanjebomen stroomt de rivier de Dordogne van kasteel naar molen. Van dorpen naar forten en bruggen die tijdens de Honderdjarige Oorlog in de Dordogne werden opgetrokken.

Dit gebied heeft een grote culinaire traditie. Niet alleen de regionale recepten en wijnen maar ook de zwarte truffels zullen hier de oorzaak van zijn.
De Bergerac wijnen zijn al sinds de Middeleeuwen bekend. Ze zijn fruitig in de stijl van Bordeaux. Het gebied is in bijzonder ook beroemd om zijn edele zoete Monbazillac. Er is ook wat productie van lekkere rosé. Dus voor elk wat wils.
Wij genoten alvast van de lekkere wijnen met uitgesproken karakter van de “Vignoble des Verdots” gelegen in het dorpje van Conne de Labarde. Aan de overzijde van de RN bevindt zich het statige Chateau de Monbazillac: Hier produceert men de gekende witte, likeurachtige dessertwijnen.

Verder raden wij je zeker aan te proeven van de krachtige rode wijnen van Pécharmant.

Meer info over de wijnen van Bergerac vind je zeker terug op deze site:

https://www.pays-bergerac-tourisme.com/nl/gastronomie/de-wijnen-van-bergerac-en-duras

Bergerac heeft als grote troef dat je met een vlucht vanuit België (Brussel-Charleroi) op  +/- 1u30min tussen de wijnvelden staat (Enkel vluchten van Apr-Okt).
www.bergerac.aeroport.fr (Externe link)

https://www.ryanair.com/nl/nl

 

Tip: Tour de France 2021 Parcours etappe 20: Libourne – Saint-Emilion

Op zaterdag 17 juli 2021, de op de een-na-laatste rittendag van de 108ste Tour de France wordt de tweede en laatste individuele tijdrit gereden van Libourne naar Saint-Emilion. De route van 31 kilometer voert door de prachtige glooiende wijngaarden van de Bordeaux-streek met aankomst in het bekende middeleeuwse wijnstadje.

De organisatie hoopt met deze tijdrit op de voorlaatste dag op een sensationele ontknoping als vorig jaar.

Vind ik leuk:

Geverifieerd door MonsterInsights