Het groene spoor van Saint-Pardoux-la-Rivière naar Thiviers

La Voie Verte de Saint-Pardoux-la-Rivière à Thiviers en Périgord Vert

Het ideale sportieve familie-uitje

“Maison Maxou” ligt op een 10tal minuutjes rijden van Saint-Pardoux-la-Rivière, een gemeente met een 1.000tal inwoners gelegen aan de Dronne. Daar start een prachtig groen spoor van 17Km, la Voie Verte van Saint-Pardoux naar Thiviers (of omgekeerd!). Midden in de natuur, grotendeels beschaduwd, is dit het ideale sportieve familie-uitje, om een dagje relax te fietsen of te wandelen. Dit is echt een aanrader!

Belangrijke tip:
In Saint-Pardoux-la-Rivière is er een fietsenwinkel “Atelier Cycles 24” waar je goede fietsen kan huren. Wel enkele dagen vooraf reserveren. Er worden eveneens fietsen hersteld.

The Greenway op een oude spoorlijn
Groene wandel- of fietswegen worden vaak aangelegd op oude spoorlijnen en deze is er geen uitzondering op de regel. De bestaande route is recht, overzichtelijk en aangelegd door, over of rond natuurlijke obstakels (rivieren, bossen, heuvels). Deze “voie verte” doorkruist een zeer bosrijke omgeving, waardoor er weinig uitzicht is op het omringende landschap, maar het is een echte oase van rust en natuur. Soms zijn er valleien, met stromende en kabbelende beekjes…

Om te starten in Saint-Pardoux moet je ter hoogte van het begin van het viaduct zijn. Er is een grasveld naast een bedrijf, met een aantal parkeerplaatsen.

Het groene pad is gestabiliseerd, maar let op, het is geen biljarttafel! Ik raad je daarom aan om de mountainbike te nemen. Deze Greenway is 17 km lang, maar het is geen lus. Heen en terug zul je ongeveer 35 km moeten fietsen. Gezien de tocht geen dorpen doorkruist raden we je zeker aan te voorzien van de nodige verfrissingen en eventueel een picknick.

Het hoogteverschil is verwaarloosbaar, de baan gaat vrij regelmatig op en neer door dennenbossen afwisselend door eikenbossen op een vals plat. Zelfs voor starters mag dit geen probleem zijn. Let op, er is 1 kruising met een weg: wees voorzichtig bij het oversteken!

Het groene spoor is het onderwerp van verschillende artistieke ensceneringen, met 9 panelen geïllustreerd met foto’s, om u te vertellen over het leven van de gebruikers van de oude spoorlijn.

 

Tip:
Bezoek voor of na de trip zeker de prachtige “Grotten van Villars”.

Op slechts 5 km van de grotten ligt Saint-Jean-de-Côle, geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Zeker te bezoeken. Ga eveneens de sfeer opsnuiven aan het mooie kasteel van Martonie.

Naast Saint-Jean-de-Côle loopt het groene spoor van Saint-Pardoux-la-Rivière naar Thiviers langs Saint Romain, Saint Clément en Milhac de Nontron. Aarzel niet om op de route af te wijken als u deze mooie dorpen wilt ontdekken.

Deze groene weg van de Périgord Vert is een deel van de Flow Vélo, het is zelfs de start (of de finish). De Flow-fiets is aangelegd over 290 km tussen Thiviers en het eiland Aix in de Charente Maritime. Het gaat door Angoulème, Cognac, Rochefort, Saintes… Het is een heel mooie route om het Regionaal Natuurpark van de Périgord Limousin te ontdekken!

Download zeker het beschrijvende blad met de route van de Greenway, om deze te bestuderen voordat u begint. Zie Pdf thiviers-st-pardoux.pdf

Meer details en prachtig foto’s vind je terug op het blog “Guide du Périgord”:

https://www.guide-du-perigord.com/fr/selon-mes-envies/sportive/article-la-voie-verte-de-saint-pardoux-la-riviere-a-thiviers-en-perigord-vert-462.html

Vind je dit verslag tof… Laat je dan gidsen door “Les Promenades d’Alex”.

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights