Op 20 minuutjes rijden van “Maison Maxou” bevindt zich het middeleeuwse dorpje Saint-Jean-de Côle. Deze bestemming is ideaal voor een uitstap / wandeling van een halve dag. Het wordt gekenmerkt door een charmant geheel van middeleeuwse dorpshuizen, die samenkomen op een centraal plein, geflankeerd door een kasteel, een kerk en zijn priorij.
Saint-Jean-de-Côle is geklasseerd bij de “Mooiste Dorpen van Frankrijk” en kan het hele jaar door worden bezocht. In de zomer bruist het van het leven, is het versierd met bloemen en is het een genot om een terrasje te doen, gewoon genieten van een rustig moment, in het hart van een typisch Périgord-dorp.
De kerk Saint Jean-Baptiste, de priorij en het Château de la Marthonie
Deze monumenten zijn historisch geclassificeerd en bevinden zich in het hart van het dorp… Parkeer misschien best even buiten de dorpskern. Het is perfect voor een gezellige wandeling met het ganse gezin omdat de meeste straten voetgangersgebied zijn, mooi geplaveid alsof ze de schoonheid van de okerkleurige stenen benadrukken waarmee de dorpshuizen zijn gemaakt. Het hart van Saint-Jean-de-Côle is zeer compact, slechts een paar steegjes en kruispunten, waar je heerlijk kunt verdwalen. Bewonder de vele schitterende vakwerkhuizen met okerkleurige stenen gevels en sta even stil om de architectonische details te bewonderen, zorgvuldig onderhouden door de inwoners die echt van hun dorp houden.
Saint-Jean-de-Côle was ooit een levendige stad, gelegen aan de weg tussen Thiviers en Nontron. Het was ideaal gelegen voor handel en veel karren reden naar het centrale plein met voedsel voor de monniken en de inwoners van het kasteel. Na vele avonturen viel het dorp in slaap totdat het weer tot leven kwam dankzij de aanleg van de spoorlijn in de 19e eeuw, die de verbinding tussen Brive en Angoulême mogelijk maakte. Heden is dit spoor « La Voie Verte de Saint-Pardoux-la-Rivière à Thiviers » een schitterend groen traject voor fietsers, wandelaars, …
Tegenwoordig is Saint-Jean-de-Côle opnieuw een rustig dorpje, dat voornamelijk leeft van het toerisme. Bijzonder is dat net buiten het dorp steengroeven zijn voor de winning van zeer zuivere kwarts, die met name in de auto-industrie wordt gebruikt.
Op het plein begon de geschiedenis van Saint-Jean-de-Côle met de bouw van de Saint Jean-Baptiste-kerk, in Romaans-Byzantijnse stijl. Het dateert uit de 12e eeuw en gaat hand in hand met de priorij en het aangrenzende gotische klooster (ook geklasseerd als historisch monument). Het complex huisvestte destijds 16 kanunniken van de orde van Sint-Augustinus. De priorij is helaas niet te bezoeken, behalve tijdens erfgoeddagen.
In de kleine aangrenzende hal bevinden zich kraagstenen die de kroonlijsten van de kerk ondersteunen. Deze zijn subtiel uitgehouwen met karaktermotieven.
Binnen in de kerk valt de bijzondere interieurarchitectuur op… Kijk omhoog dan zie je dat het schip ooit was bekroond met een koepel, waarschijnlijk imposant en zwaar (meer dan 12 meter in diameter!). Het stortte twee keer in en vandaag is het gapende gat gevuld met een houten vloer.
Even verder bemerken we het “Château de la Marthonie”, dat daar niet toevallig is geplaatst… Het dateert eveneens uit de 12e eeuw, voor zijn eerste versie en diende als bescherming voor de priorij en zijn monniken. In de 15e eeuw was het de residentie van Lord Pierre Mondot de la Marthonie, voorzitter van het parlement van Bordeaux. Het kasteel werd ook afgebrand door de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog en vervolgens herbouwd met zijn originele torens en kantelen.
Een dorp waar water een volwaardige rol speelt
Zoals de naam al doet vermoeden, is Saint-Jean-de-Côle gebouwd rond de “Côle”, een zijrivier van de Dronne, die door Bourdeilles en Brantôme stroomt. Maak zeker een wandeling over de esplanade van deze middeleeuwse brug in Romaanse stijl. Het dateert uit de 15e eeuw. Het brede platform is gemaakt van stenen en geplaveid met kiezelstenen, waarschijnlijk lokaal gevonden in de Côle… Deze resoneren nog steeds met het geluid van de karren die in der tijd de oversteek maakten, toen de enige manier om van Nontron naar Thiviers te gaan.
We gaan verder voorbij de brug om van veraf een duidelijk zicht op de priorij en het klooster te hebben. Het is een echte “ansichtkaart”! Ga verder op het kleine pad en neem zeker een paar slokjes water bij de “Fontein van Liefde”… Een bron waarvan wordt gezegd dat ze magisch is, waar jonge mensen hun dorst kwamen lessen met hun uitverkorene om voor altijd verliefd te zijn! Er zijn trouwens verschillende waterputten en een wasplaats in Saint-Jean-de-Côle. Water is alomtegenwoordig.
Tip:
Vanaf de lente wordt Saint-Jean-de-Côle zeer levendig en gezellig druk. Ambachtelijke winkels stellen aquarellen of regionale producten tentoon, cafés en restaurants verwelkomen je met open armen… Zeker het bezoeken waard!
Als je het tweede weekend van mei komt, heb je de kans om de “Floraliën van Saint-Jean-de-Côle” bij te wonen. Een vrolijk evenement waar lokale kwekerijen al sinds 1982 hun plantenschatten onthullen! Het dorp wordt ook beloond met 2 bloemen in de “Flower Towns and Villages-competitie”.
Meer details en prachtig foto’s vind je terug op het blog “Guide du Périgord”:
https://www.guide-du-perigord.com/fr/selon-mes-envies/culturelle/article-saint-jean-de-cole-143.html
Vind je dit verslag tof… Laat je dan gidsen door “Les Promenades d’Alex”