Oh ja, … en dan is er Saint Saud Lacoussière, … Het dorpje op 3Km van ons vakantiehuis waar je iedere morgen vers Frans brood kunt kopen en aansluitend kunt bekomen bij een “petit café” op het terras van “Brasserie L’Odyssée”…

Maar dit dorpje is zoveel meer… Saint Saud is heel bekend voor zijn eekhoorntjesbrood.

Elk jaar, op de eerste zondag van oktober, viert Saint-Saud-Lacoussière de gastronomische traditie van de Périgord-Limousin: la Fête du cèpe et du veau met vele stands voor exposanten, een typische overdekte “porcini-markt”, demonstraties van klederdrachten en muziekconcerten en zoveel meer… Ook de Grand étang de Saint-Saud-Lacoussière moet je zeker bezoeken.. Pak alvast je zwembroek mee…-;)

Het eekhoorntjesbrood van Saint-Saud-Lacoussière – Fête du cèpe et du veau sous la mère à Saint Saud Lacoussière

Het eekhoorntjesbrood, in de Périgord na de truffel de beroemdste paddenstoel, valt onder de superieure paddenstoelen met hoed. Er zijn ruim tien verschillende variëteiten in de streek, maar één is bijzonder gewild, met zijn zwarte bovenkant, holle, vuilwitte steel en stevige bruine hoed. Het eekhoorntjesbrood uit de Périgord wordt vooral in september geoogst, en is zeer geliefd onder de fijnproevers.

Het eekhoorntjesbrood figureert in menig sprookje. Met zijn dikke steel en brede donkerbruine hoed is het een oervoorbeeld van de kabouterpaddestoel. Maar dat is niet de reden waarom hij dezer dagen zo druk door lekkerbekken wordt gezocht. Eekhoorntjesbrood is een van onze lekkerste eetbare zwammen. Door zijn vaste vlees en zijn hoge voedingswaarde wordt het terecht de steak onder de paddestoelen genoemd. Als vochtigheid en warmte elkaar in korte tijd opvolgen, schiet het eekhoorntjesbrood uit …

Het eekhoorntjesbrood uit de Périgord is een ware spons, en mag daarom niet gewassen worden, maar geborsteld om de prut te verwijderen alvorens deze in een goed warme pan met een beetje boter, knoflook en peterselie te gooien. Deze paddenstoel, heerlijk met een omelet, of gewoon met witvlees, bezit vele werkzame stoffen, onder andere tegen hart- en vaatziekten.

The place to be is Saint-Saud-Lacoussière, de referentie als het gaat om het lekkerste eekhoorntjesbrood in de streek. In de maand oktober vindt het “Feest van het eekhoorntjesbrood en het kalf” (Fête du cèpe et du veau) plaats in dit kleine dorp in de groene Périgord. Deze feestelijkheden hebben als doel de heerlijke smaak van deze zo populaire paddenstoel te vieren.

Elk jaar, op de eerste zondag van oktober, viert Saint-Saud-Lacoussière de gastronomische traditie van de Périgord-Limousin met vele stands voor exposanten, een typische overdekte “porcini-markt”, demonstraties van klederdrachten en muziekconcerten.

Op het programma (o.v.) staan verder een parade van de broederschappen, een wedstrijd “Master Cèpe”, een “Promotie van eekhoorntjesbrood en kalfsvlees”. Rond de middag een erewijn aangeboden door de gemeente Saint-Saud-Lacoussière met aansluitend een Lunch – boerenmaaltijd; omeletten met eekhoorntjesbrood en kalfsbord. Deze bijzondere dag wordt gelardeerd met animatie en optredens van folkloristische groepen. De ganse dag zijn er demo’s van een hotelschool uit de Périgord, proeverijen van kalfsvlees en cèpes, Verkoop van vrouwelijke fokdieren… Talrijke stands. Gratis toegang vanaf 10.00 u.

Début de la saison des cèpes au marché de Saint-Saud-Lacoussière

2020: https://www.youtube.com/watch?v=qN2QzG9mdiY

2017: https://www.youtube.com/watch?v=a8cVLQ3_rNI&t=28s

Kweek van paddestoelen in Champs Romain

2018: https://www.youtube.com/watch?v=46D7EXJjvk4

Niet te missen en zeker ook bezoeken met zwembroek: Le Grand étang de Saint-Saud-Lacoussière

https://www.youtube.com/watch?v=98XDv1UmcjM

Vind ik leuk:

Geverifieerd door MonsterInsights