Video’s

De Périgord Vert moet je echt beleven!

Zien doen smaken smullen proeven ruiken golfen carten wandelen zwemmen fietsen vissen onthaasten zonnen zalig zen… bezoeken kastelen grotten fauna flora verrassend oneindig vriendelijk altijd welkom

“Inconnu… mais toujours bienvenu!”

Maison Maxou ligt in het Noorden van de Périgord Vert, te midden van de uitgestrekte bossen, de vele vijvers, de glooiende groene weiden met hun typisch bruine Limousin koeien. Dit groene gedeelte van de Dordogne, in de omgeving van Nontron, telt vele kleine dorpen, historische steden en een prachtige natuur die zeker een bezoek waard zijn.

Champs Romain ligt tussen de grote steden Angoulême, Limoges en Périgueux, allen op circa 1 uurtje rijden (+/-60 km) van ons vakantiehuis.

Het hele jaar een plek waar sportliefhebbers (wandelen, fietsen, paardrijden, golfen, klimmen, vissen en kanovaren, …) terecht kunnen, maar waar ook met kinderen vele activiteiten te doen zijn.

De gezellige marktjes, de vele adembenemende kastelen, de lekkere streekproducten en culinaire troeven, de typische maar verrassende curiosa, de vele waterpartijen, bossen, grotten, attractieparken… Er is in de Périgord Vert echt van ALLES te beleven. Meer info vindt u op deze pagina.

Hieronder vindt u een collage van verschillende video’s over activiteiten, bezienswaardigheden,.. en de typische sfeer van de Périgord Vert…  die u met uw gezin of vrienden kunt beleven.

 

Nontron: Hoofdstad van de Périgord Vert / Dordogne

Nontron is de hoofdstad van de Perigord Vert.

Dit levendig stadje met +/- 3500 bewoners moet je zien. Dit stad is totaal anders dan Bergerac, Sarlat, Périgueux, Branôme,… . Nontron is wit en groen, maar dan echt groen.

Nontron is natuurlijk een wat grotere stad dan Champs Romain of Saint Saud-Lacoussière …-;). U vindt hier bijna alles en er zijn diverse grootwarenhuizen. De stad is gebouwd op de heuvelwand van de vallei van het riviertje de “Bandiat” en is al meer dan 2000 jaar oud. Nontron kent een zacht klimaat, mooie tuinen en parken, fonteinen, traditionele huizen, een gezellig klein vrijdagmarkt met lekkere lokale producten en is het hele jaar door levendig.

In die lange geschiedenis is Nontron meerdere keren volledig vernield en weer opgebouwd. O.a. door de Moren en de Noormannen.
In het zuiden van de stad, staat aan la Place des Mobiles een imposant kasteel dat door de eeuwen heen meerdere malen is opgebouwd, afgebroken, …,en gerenoveerd. Verder is er een museum met poppenmuseum.

Al meer dan 600 jaar worden in Nontron er speciale messen gemaakt. Het oudste mes van Frankrijk, een lokaal erfgoed dat wordt geprezen over gans Frankrijk wordt met de hand gemaakt. En de echte “Périgourdins” hebben het altijd in hun zak zitten… Kijk zeker eens naar deze pagina.

 

Périgord Vert Aventures op 20 Min van Maison Maxou!

Périgord Vert Aventures – Adventure Park – 100% FUN / 100% NATUUR
Genieten van groene avonturen en boomklimmen in de Périgord Vert
Dit adventure park is gelegen in het noorden van de Périgord, aan de rand van de “Nouailles-vijver”.
Hier kun je vollop genieten van “l’accrobranche”, mini-elektrische boten, waterfietsen,… in een natuurlijke omgeving.
Een professioneel team met uitgebreide ervaring in boomavonturen zal u verwelkomen en begeleiden, zodat u veilig het adventure parcours kunt beleven.

Périgord Vert Aventures biedt u 7 sportieve en vooruitstrevende parcours aan:

  • 1 pitchounparcours vanaf 3 jaar.
  • 5 parcours voor kinderen/junioren/volwassenen.
  • En een mega-maxi-ziplineparcours boven de vijver.

Op de vijver van Nouailles  kunnen de kleinsten met familie genieten van de minihaven en als matroos aan boord gaan van een mini-elektrische boot, de brandweerboot of een het cruiseschip… Verder zijn waterfietsen en peddels voorzien

See You @ Plan d’eau des Nouailles
24300 Nontron
+33 5 53 56 28 16
+33 06 72 32 19 52
https://www.perigordvertaventures.fr/

 

Marché aux cèpes de l'automne à Saint-Saud-Lacoussière

De traditionele markt in het kleine dorje  Saint Saud met zijn +/- 900 bewoners … stoefen met paddestoelen. Dit moet je zien en proeven… ieder jaar begin oktober…  Vorig jaar +/- 275Kg oogst van lokale boeren en bewoners.

 

La plage de Saint-Saud-Lacoussière

Route Richard Coeur de Lion Châlus-Chabrol et Châlus-Maulmont

Op een half uurtje rijden van Maison Maxou richting Limoges ligt het stadje Châlus…(Dep Haute-Vienne regio Limousin)

Châlus is een bijzonder historische plaats in de geschiedenis van Europa. Hier, bij kasteel Châlus Chabrol, gebouwd op de rechteroever van de Tardoire, is Richard Leeuwenhart, Richard, Coeur de Lion, dodelijk getroffen door de pijl van een kruisboog.
Richard Leeuwenhart was de legendarische koning van Engeland, geboren in Frankrijk, die nooit heeft geleerd om Engels te spreken. Hij was heerser over Engeland en grote delen van Frankrijk en winnaar van vele conflicten. Hij was in zijn tijd al een echte held en is dat altijd gebleven.
Hij stierf op 6 april 1199 toen hij getroffen werd door een pijl. Hij is begraven in de kapel van het kasteel.
Het kasteel Châlus Chabrol torent hoog boven het stadje uit. Het kasteel is hét symbool van de strijd van de heren van Limoges tegen de overheersing van de koningen van Engeland. Het kasteel, ruïne  van Châlus-Chabrol (11de eeuw) bestaat uit een oud hoofdgebouw, een aangrenzende hoektoren en een kerker, daterend uit de bouw van het kasteel. Ze worden aangevuld met een kapel in ruïnes, putten en een hoofdgebouw van de zeventiende eeuw.
Deze mooi onderhouden historische plaats kan bezocht worden à 6 euro pp.

 

Bezoek de indrukwekkende druipsteengrot van Villars

Op 20 Km van vakantiehuis Maison Maxou ligt de unieke druipsteengrot van Villars. Deze bijzondere grot werd bij toeval in 1953 ontdekt door de speleologenclub van Périgueux. Er zijn 13 kilometer gangen bestudeerd, waarvan 600 meter beschikbaar is voor een rondleiding

De grot van Villars is de enige grot in de Périgord met originele prehistorische rotstekeningen.
Het grottencomplex werd door een ondergrondse rivier uitgegraven tot grote hallen met elkaar verbonden door verschillende galerijen.
Prachtige formaties van stalagmieten en stalactieten, Bijzondere geluids- en lichtshow in één van de ruimtes. Ook de vele stekelige kalkstenen gordijnen en zuilen zijn uniek en werden gecreëerd door de infiltratie van water. Speciale effecten door belichting.
Het prehistorische deel is versierd met unieke muurtekeningen en schilderingen die meer dan 19 000 jaar oud zijn. Sommige zijn bedekt met een dunne film van kalkfilm die hen een bijzondere blauwe schijn bieden.
De scène van de “buffel en de tovenaar” is een van de weinige menselijke voorstellingen van prehistorische kunst.

Buiten kun je de tuin van Cro Magnon bezoeken. Dit enorme en mooi onderhoudende park laat je kennismaken met het leven van de Cro Magnon man en zijn omgeving.

Weetjes:
Het is verboden om te filmen en te fotograferen in de grot
Rondleiding door de grot: duur 45 mn.
Video 20mn over de vorming van de grot, prehistorie en wetenschappelijk onderzoek.
Temperatuur in de grot 13 °.  Neem zeker een warm pull of jasje mee
Grot is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Honden niet toegestaan
Ruime parking

De grot van Villars krijgt van zijn bezoekers een hoge score van 4,5 op 5 !
Hieronder enkele reviews:
Leuke uitstap, vriendelijk personeel. Grotten zijn echt wel de moeite. Alles zag er vernieuwd en proper uit. Zeker een aanrader om te bezoeken.
Niet te missen. Eén van de beste grotbezoeken die we ooit deden. Fantastische gids in het Frans, maar je kreeg een Nederlandse vertaling mee van de hoogtepunten. Zeker bezoeken.
Opgepast voor de kids … er zijn geluids- en lichteffecten…
Er is eveneens een leuk restaurantje en terras bij waar je wat kan eten. Er is eveneens een speeltuin bij. 
Tip! Neem je jas of een vestje mee. Het is erg koud binnen.
Vrij uniek, dat hadden we nog nooit eerder in het echt gezien.
Vooraf of achteraf kan een informatieve film over het ontstaan van grotten in het algemeen en de ontdekking van deze grotten bekeken worden.
Het is best groot opgezet. De weg er naartoe is smal, maar de parkeerplaats ruim. Er is een klein parkje over de prehistorie waar je doorheen kunt wandelen als je moet wachten, maar kan ook na het bezoek aan de grotten.

 

Thiviers (Dordogne) Le plus beau marché d'Aquitaine en 2022 

Thiviers is een gemeente in het arrondissement Nontron in het Franse departement Dordogne in ZW-Frankrijk. De gemeente heeft ongeveer 3000 inwoners en is bijzonder gekend voor zijn prachtige markt op zaterdagmorgen.

Thiviers is gebouwd op het hoogste punt van het heuvelend landschap tussen de riviertjes de Côle en de Isle.

Heden profileert dit stadje zichzelf als de hoofdstad van de Foie Gras.
In het centrum van de stad vindt u de Notre Dame, oorspronkelijk een kerk in Byzantijnse stijl, maar door vele veldslagen regelmatig vernietigd.

In het centrum van de stad loopt u door eeuwenoude straatjes, smal en kronkelend. Aan die oude wegen staan stoms zeer oude herenhuizen met prachtig gebeeldhouwde voorgevels.

Iedere zaterdag is er markt in Thiviers. Eén van de grootste regionale markten in de omgeving, gespecialiseerd in de regionale producten zoals foie gras, noten, granen, paddestoelen, truffels, … Daarnaast is er vanaf midden november tot midden maart een speciale foie gras markt. Daar komen in bijzonder vele horecazaken op af.

Thiviers heeft een museum gewijd aan de Foie Gras, het Maison de l’oie et du canard, in het centrum naast het VVV kantoor. In de maanden juni tot en met september kent Thiviers een flink aantal activiteiten zoals brocantes en speciale markten die voor toeristen erg aardig zijn: nachtmarkt, wijnfeest, de grote braderie.

Bij het VVV kantoor kunt u wandelingen ophalen door de stad maar ook door de omgeving van de stad. In het stadspark ligt een zwembad en een tennispark. Vanzelfsprekend heeft Thiviers een hotel, een camping en zijn er in omgeving volop chambres en gites.

 

Saint Jean de Côle. Un des plus beaux villages de France

Saint-Jean-de-Côle, village médiéval situé dans le Périgord, est classé parmi les plus beaux village de France. A ne pas manquer, le château, l’église, le pont et les ruelles moyenâgeuses

Saint-Jean-de-Côle is een gemeente in het Franse departement Dordogne en telt ongeveer 350 inwoners. Dit bijzondere dorp maakt deel uit van het arrondissement Nontron.

Kuieren door de kleine middeleeuwse steegjes of even verpozen op een bankje op de Place de l’église of “un petit déjeuner dans l’herbe” aan de oever van de Côle  Het dorpje Saint-Jean-de-Côle is verkozen tot één van de ‘plus beaux villages de France’ en is bijzonder geliefd onder lokale kunstenaars om de prachtige aardse kleuren van de  gebouwen en het zalige kabbelende riviertje dat onder de oude stenen brug stroomt.

 

 

La Dronne ... een onwaarschijnlijke ontdekking ! Hier vind je de "echte parel "van de Périgord...

De rivier “la Dronne” wil de mooiste Franse populatie parelmosselen behouden

Zeven jaar lang hebben het Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin en de Universiteit van Bordeaux gewerkt aan het herstel van de rivier “la Dronne” om de mooiste Franse populatie parelmosselen te behouden en te versterken.Dit gebeurde als onderdeel van een door Europa gefinancierd programma via het LIFE+-systeem .
In 2014 startte het Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin een programma voor het behoud en de herintroductie van de parelmossel. De veeleisende levensomstandigheden van deze soort zijn zodanig dat het hele rivierecosysteem profiteert van de bescherming ervan.

Er werden 13 structuren ontwikkeld, 33 km rivier “gereanimeerd” en meer dan 1 miljoen jonge mosselen opnieuw geïntroduceerd,

Deze beelden van de Dronne zijn fantastisch en nodigen ons uit om naar deze juweelrivier te kijken die nu “Wild Rivers Site” heet.

Meer info via https://saintsaud.fr/

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights