Hoe hou je de warmte buiten?
Niet het sluiten van gordijnen, wel buitenzonwering:
Deze tips werken om het binnen koel te houden op warme dagen
Sluit jij ook altijd je gordijnen of lamellen als het een warme dag wordt? Slecht nieuws, het heeft maar weinig effect. Wél efficiënt: buitenzonwering. “De meest passieve manier waarmee je je huis kan afkoelen”, zegt energiespecialist Glenn Reynders.
Zonwering zolang ze aan de buitenkant zit
“Op kortere termijn zijn er andere oplossingen om de warmte buiten te houden. De belangrijkste daarvan is zonwering. Dat betekent: de zon zo veel mogelijk buiten houden. Dat doe je niet door je gordijnen te sluiten of aluminiumfolie aan de binnenkant van je ramen te plakken. Dat heeft maar weinig zin, uit studies blijkt dat het op warme dagen amper 1 graad verschil maakt ten opzichte van de buitentemperatuur.”
”Want als de zon eenmaal binnen is en aan de binnenkant van je glas zit, zit de warmte ook binnen. Om het wetenschappelijk uit te leggen: Door het sluiten van je zonwering aan de binnenkant, gaat de zonwering de zonnestralen wel absorberen, maar gaat de zonwering de warmte toch via de lucht terug aan de binnenomgeving afgeven.”
“Zonwering moet dus aan de buitenkant zitten.
Dat kunnen rolluiken of screens zijn, maar ook een boom voor je raam. Zelfs een eenvoudig oud laken kan heel wat soelaas brengen, zolang het aan de buitenkant zit. Zonwering kan wel degelijk voor een groot temperatuurverschil zorgen”, zegt Reynders. ”In een geïsoleerde woning kan zonwering ervoor zorgen dat het tot 6 graden koeler is. Tijdens een hittegolf wordt het in een huis zonder zonwering 28 graden, in een huis mét zonwering is dat 22 tot 23 graden. Een voorwaarde is wel dat het ’s nachts afkoelt, zodat je die koelte kan gebruiken.”
Airco blijft een veel verbruiker !
“Airco’s verbruiken elektriciteit en het is altijd beter als we dat kunnen vermijden. Daarom zijn passieve oplossingen zoals zonwering beter. Want ook al heb je zonnepanelen, met airco wordt elektriciteit verbruikt die je anders misschien op het net zou kunnen verkopen. Je betaalt er dus wel een prijs voor en dat doen we ook als maatschappij, want we hebben momenteel nog altijd geen overaanbod aan hernieuwbare energie.”
Elektrische toestellen geven warmte af !
Naast zonwering en airco is het ook altijd aangeraden om verbruikers in je woning zo veel mogelijk te vermijden tijdens warme dagen. ”Dan heb ik het over elektrische toestellen, want die produceren heel wat warmte. Ik denk aan wasmachines, droogkasten…Probeer die toestellen te groeperen in een bepaalde ruimte, zodat de warmte daar blijft.”
Info: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/15/zo-hou-je-de-warmte-buiten/
Onze biertap: de Philips Perfect Draft
Maison Maxou beschikt over een biertap. Heel interessant voor een welgekomen fris pintje op ons zonnig terras!
Belangrijk:
Zorg wel zelf voor het juiste vaatje 6Li (best bestellen in Be of Nl…) en lees zeker de handleiding voor een correcte installatie. Biertap moet op zijn plaats blijven staan in de keuken!
Enkele nuttige info:
De koeltijd van het vat tot 3 °C bedraagt van 12 tot 15 uur… Dan blijft uw bier tot 30 dagen vers!
Er zijn meer dan 30 verschillende bieren te verkrijgen in tapvaatjes 6Li van verschillende brouwerijen!
De machine beschikt over meerdere functies, zoals een LCD-display met bediening, een echte taphendel en een verwijderbare lekbak. Dankzij het LCD-scherm kun je houdbaarheid en versheid van je bier in de gaten houden. Hierdoor ben je op de hoogte van de versheid van je bier, de inhoud van het tapvaatje en wat de huidige temperatuur is van het bier.
Hygiënische installatie; bij elk nieuw vaatje wordt een bierslangetje meegeleverd
Alle onderdelen die met het bier in aanraking komen, worden bij elk nieuw vat vervangen. Hierdoor bent u verzekerd van hygiëne en bier van goede kwaliteit. U hoeft alleen maar het oppervlak van de Philips-tapunit schoon te maken.
Verder is de Philips Perfect Draft biertap is ook makkelijk om schoon te maken. De tube die in contact is met het bier wordt bij elke vervanging van het tapvaatje verwisseld. De lekbak moet regelmatig geledigd en gereinigd worden. De machine zelf is gemakkelijk met een vochtig doek schoon te maken, zonder teveel schoonmaakmiddelen.
Een mooie eycatcher in de keuken. Een vers getapt pintje bier: de ideale verfrissing in Maison Maxou !
Wij vragen nogmaals met aandrang om steeds de handleiding te raadplegen om de biertap goed te gebruiken en om een vaatje 6Li correct te installeren.
Alvast veel succes en proost !
Enkele PerfectDraft vaten 6Li:
Stella Artois
De trots van Leuven, België en het bekendste Belgische bier ter wereld. Dit is een goed doordrinkbaar pilsbier !
Leffe Blond Abbaye de Leffe
Belgian pale ale , blond
Zacht abdijbier, perfect als aperitief bij kazen en rood vlees.
Kwak van Brasserie Bosteels
Belgian pale ale
Het sterke amber-kleurige Belgische bier in het iconische glas.
Jupiler
Blond Belgisch lager bier
Voor sommigen… “De lekkerste pint van België” Dit bier hoeft geen introductie en is de vaste waarde in elke koelkast, elk café en misschien ook in de biertap van Maison Maxou.
Hoegaarden
Het lichte Belgische witbier met citroen- en koriandersmaak!
Tripel Karmeliet van Brasserie Bosteels
Liefde, passie en geduld. De perfectie “blonde” uit het Dendermonds Karmelietenklooster.
Meer info over de juiste tapvaten 6Li op https://www.hopt.be/4-tapvaten
Kussen in Frankrijk
De “bise” is een vluchtige kus tussen 2 bekenden. Soms is het één of twee keer, meestal drie keer en dan weer zelfs vier keer en een jaar later weer 3 keer. Heel verwarrend. Gelukkig biedt internet een helpende hand want hier staat een handig kaartje.
“Grosses bises à vous!”
Wat is nu het verschil tussen « bises » et « bisous »?
Het is een soort reflex geworden om een bericht te schrijven voor een geliefde, een vriend, een lid van zijn of haar familie, zijn of haar lieveling, soms zelfs een collega met wie we goed kunnen opschieten, door de beroemde “kusjes, bises ” of “kusjes, bisous ” te gebruiken.
Het is gebruikelijk om een bericht af te sluiten met een beleefde zin als “Oprechte groeten, sincères salutations, met mijn dank, avec mes remerciements, vriendelijke groeten, cordialement of het beste voor jou, bien à vous “.
Betekent dit dan dat het gebruik van de termen « bises » et « bisous » verband houdt met deze gewoonten? Schrijven we per se « bises » naar een vriend en reserveren we het woord « bisous » alleen voor geliefden?
Het is complexer dan dat. Terwijl het verschil tussen « bises » en « bisous » vooral ligt in de mate van intimiteit die het suggereert, overstijgt het woord « bisous » in de praktijk de grenzen van intimiteit…
Lees meer daarover in dit interessante artikel
Ongewenste beestjes …
Warmer weer betekent jammer genoeg ook meer ongedierte als wespen, fruitvliegjes en motten.
Met deze tips hou je ongewenste diertjes weg.