Het Nontron Mes

Het essentiële nobele "Nontron-mes" 

Al meer dan 600 jaar worden er speciale messen gemaakt in Nontron, de hoofdstad van de Périgord Vert in de Dordogne. Het oudste mes van Frankrijk, een lokaal erfgoed dat wordt geprezen over gans Frankrijk wordt met de hand gemaakt. En de echte “Périgourdins” hebben het altijd in hun zak zitten…

Coutellerie Nontronnaise maakt sinds de 16e eeuw zakmessen in het Franse dorpje Nontron. Daarmee is dit het alleroudste, nog bestaande, messenmerk uit Frankrijk.

Specifiek wordt een Nontron-mes herkend door het omgekeerde “V-teken” met daarbij horende 3 punten. Gebrand in de houten handgreep door middel van pyrografie. Dit mysterieus symbool waarvan de historische betekenis onbekend is. heeft het Nontron-mes een tijdloze charme !

De specifieke vorm en fabricage zijn dus eeuwenlang ongewijzigd gebleven. Voor elk mes dienen 30 tot 50 handelingen worden uitgevoerd en de echte messenmaker kent deze uit het hoofd.

Deze artisanale onderneming gelegen in Nontron telt heden 19 werknemers en groeit verder door met zijn tijd. Een historisch avontuur die nooit mag stoppen.

Zeker een bezoek waard.

Een met de handgemaakt mes met specifiek handvat en gebrandmerkt logo wordt verkocht vanaf 75 euro.

Ter info: In de Périgord begint een mooie herfstdag altijd met een paddenstoelenjacht. Een regionale activiteit die twee essentiële dingen vereist: de kastanjemand en vooral het Nontron-mes.

 

Vidéo Périgord Vert : l’indispensable couteau Nontron


Geverifieerd door MonsterInsights